پرش به محتوا

روانشناسی رنگ ها: معنای هر رنگ و تاثیرش در رفتار انسان!

رنگ ها با زیبایی های منحصر به فرد خود این قابلیت را دارند تا در کسری از ثانیه احساسات انسان را تغییر دهند. هر کدام از این رنگ‌ها، ده‌ها بار در روز بعنوان یک سیستم بصری در مغز باعث این تغییرات می‌شود. با اینکه تقریبا هیچوقت متوجه آن نیستیم همین رنگ‌ها در حس و حال و البته انتخاب ما تاثیر زیادی دارند. پس با این حال اینکه از رنگ‌ها در طراحی، هویت بصری، برنسازی، بازاریابی و فروش استفاده شود، چندان حیرت آور نیست. شما نیز صرف نظر از نقش‌تان در این عرصه با کنترل و استفاده درست از رنگ‌ها، خواهید توانست علاوه برجلب توجه مخاطب، او را به اتجام کاری که می‌خواهید، ترغیب کنید. شاید تا اینجا حس کرده باشید که از سحر و جادو صحبت می‌کنیم. خب اشتباه نمی‌کنید!

زمانی که بتوانید به چشم خود تاثیر شگفت انگیز رنگ‌ها را در انتخاب انسان ببینید، متوجه می‌شوید که روانشناسی رنگ‌ها کم از جادو ندارد. اما قبل از آن باید با این مفهوم به خوبی آشنا شوید.

روانشناسی رنگ ها چیست و چرا اهمیت داردا؟

مطالعه تاثیر رنگ‌ها در ادراکات و رفتار بخصوص انسان. این یک تعریف تکنیکی از این اصطلاح است. به زبان مارکتینگ و برندینگ روانشناسی رنگ چگونگی اثر رنگ‌ها در نمایش برند و برداشت مخاطب از آن متمرکز است. هر رنگی برای معنا و مفهوم خاص خود را دارا بوده و رنگ درست برای مخاطب درست می‌تواند حتی انتخاب‌ها خرید او را به کل تغییر دهد. طبق نتایج یک مطالعه و تحقیقات 90 درصد قضاوت‌های لحظه‌ای انسان از هر چیزی برگرفته از فقط رنگ آن است.

حال که به اهمیت و معنای واقعی روانشناسی رنگ پی بردیم، بیاید یکی یکی به سراغ رنگ‌های مهم و معنای هر کدام برویم. رنگ‌های به طور کلی به سه نوع تقسیم می‌شوند:

رنگ‌ها گرم:

رنگ‌هایی مانند قرمز، نارنجی، زرد و… رنگ‌های گرمی هستند که طبیعتا حس مثبت، علاقه، خوشحالی، اشتیاق و انرژی را القا می‌کنند. در ادامه به طور جزئی‌تر به این رنگ‌ها میپردازیم:

قرمز

حس مثبت: عشق، هیجان، احساسات قوی، اعتمادبه‌نفس، راحتی، گرما

حس منفی: خطر، خشم، خشونت، آتش، جنگ

کاربرد معمول طراحی: قرمز روشن بعنوان رنگ تاکیدی و قرمز تیره با ترکیب خاکستری یا سفید، جلوه‌ای نازک و حرفه‌ای به طراحی میدهد.

نارنجی

حس مثبت: هیجان، انرژی، سلامت و سرزندگی، دوستی، اشتیاق، اشتها، زیبایی، زمینی، تغییرات فصلی، مصرف گرایی و گرما

حس منفی: ندارد.

کاربرد معمول طراحی: صنعت قذا و نوشیدنی معمولا برای تحریک اشتهای مخاطب از این رنگ استفاده می‌کنند.

زرد

حس مثبت: گرما، جلب توجه، خوشی و شادی، امید

حس منفی: خشم، خستگی، بزدلی، فریب

کاربرد معمول طراحی: زرد نرم و کم رنگ برای محصولات و خدمات مربوط به کودکان بوده و زرد طلایی و تیره تر برای نشان دادن محصولاتی ارزشمند و ماندگار استفاده می‌شود.

رنگ‌های سرد

سبز، آبی، بنفش و رنگ‌های مشابه از دسته رنگ‌های سرد هستند که احساساتی همچون حفاظت، آرامش و حرفه‌ای بودن را به مخاطب انتقال میدهند. در ادامه به هر یک از رنگ‌های مهم سرد می‌پردازیم:

رنگ-هویت-بصری-برندسازی

سبز

حس مثبت: طبیعت، رشد، سلامتی، تازه، شروعی نو، پول، بازسازی، آرامش، فراوانی، باروری، خوش شانسی، صلح، تعادل

حس منفی: حسادت، طمع، کم تجربه، خام

کاربرد معمول طراحی: مناسب برای هر نوع طراحی مرتبط با طبیعت، بازسازی، ثبات و سرمایه.

آبی

حس مثبت: اعتبار، آرامش، هوش، محفظه کاری، صلح، مردانه، مسئول، قابل اعتماد، قدرت

حس منفی: ناراحتی، افسردگی، فاصله و ابتذال

کاربرد معمول طراحی: آبی کم رنگ و روشن تاثیر آرامش بخشی دارند که برای نوزادان و کودکان استفاده می‌‌شود. رنگ‌هایی نظیر آبی آسمانی برای نشان دادن حس انرژی و تازگی است و آبی تیره نیز در طرح‌هایی برای القای قدرت و اعتماد کاربرد دارد.

بنفش

حس مثبت: جادو، خلاقیت، مرموز، عرفانی، تخیلی، لاکچری، اشرافی، عشق، سرمایه

حس منفی: غرور

کاربرد معمول طراحی: طبع لطیف این رنگ باعث شده تا در صنعت زیبایی و محصولات لاکچری استفاده زیادی داشته باشد.

رنگ های خنثی

رنگ‌های خنثی در هر نوع طراحی ضروری هستند چرا که این رنگ‌ها بعنوان یک پس‌زمینه برای رنگ‌های اصلی عمل میکنند و به نوعی باید قربانی آن‌ها شوند. البته گاها این این نوع رنگ‌ها میتوانند به شکل مستقلی پیام و مفهوم خاص خود را داشته باشند.

سفید

حس مثبت: پاکی و تمیزی، بی‌گناهی، خلوص، خوبی، صلح، مراقبت‌های بهداشتی

حس منفی: سردی، خشکی و ساده لوحی

کاربرد معمول طراحی: سفید یک پس زمینه عالی است که با فروتنی کامل به رنگ‌های دیگر اجازه خودنمایی می‌دهد. این رنگ همچنین میتواند طرح‌های ساده و مینیمال بی‌نقصی بسازد و یا حتی حس زمستان یا تابستان رو به مخاطب انتقال دهد.

سیاه

حس مثبت: جادو، قدرت، مد، ظرافت، سرمایه، رسمیت، مرموز

حس منفی: مرگ، شیطانی، ارعاب، غم، عزاداری، شانس بد

کاربرد معمول طراحی: برای نشان دادن محصولی ارزشمند، ظریف و لوکس و همینطور در تایپ و تایپوگرافی

خاکستری

حس مثبت: حرفه‌ای بودن، رسمیت، حقیقت و واقعیت

حس منفی: پیچیدگی، اخلاق بد، افسردگی و حماقت

کاربرد معمول طراحی: طراحی های رسمی و شرکتی و پس زمینه‌ها

حرف آخر!

طراحی گرافیک تنها ترکیب جذاب رنگ‌های با یکدیگر نیست. درنظر داشتن اثر هر رنگ مورد نظر در مخاطب تنها یکی از ده‌ها مهارت یک طراح حرفه‌ای است اما همین دانش کمک زیادی به جلب توجه و در نهایت موفقیت طراحی خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *