طراحی لوگو حالا دیگر برای هر مجموعهای در قالب برند یک ضرورت بوده و قرار است ماهیت برند را مانند چهره یک انسان به مخاطب نشان دهد. هر چند بحث امروز ما راجب کارایی و اهمیت طراحی لوگو نیست!
در حال حاضر با داغ بودن بحث کلی ترند طراحی بسته بندی طراحی لوگو، همه برای خود تعریف و نظری راجب لوگوی حرفهای دارند که ظاهرا هیچکدام جوابگوی نیاز اصلی مخاطب برای لوگو نیست. این موضوع نه تنها باعث توقف این نظرات و تئوریها نشده بلکه حتی باورهای غلطی را در این حوزه رواج دادند که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم:
طراحی لوگو باید به طور مستقیم کار دقیق برند را نشان دهد.
همانطور که در ابتدا گفته شده لوگوی برند همانند چهره انسان ماهیت او را نشان میدهد که لزوما کار او نیست. در مثالی دیگر اگر یک پرچم نتواند چیز زیادی راجب کشور آن به شما بگوید پس چرا لوگو باید همه چیز را راجب آن شرکت یا سازمان به شما بگوید؟
شاید این خلاف آن چیزی باشد که تا کنون شنیده باشید اما لوگو یک ابزار داستان سرایی نیست. بلکه شناسه بصری برند شماست. همانطور که انسانها چهره خاص خود را دارند، کشور ها پرچم داشته و برندها نیز لوگوی خاص خود را دارند که همه و همه یک هدف را دنبال میکنند: متمایز کردن شما بعنوان یک برند متفاوت از هر موجودیت دیگر.
زمانی که شما با تکیه بر لوگوی خود بخواهید داستانی را با استفاده از کلمات بازگو کنید، در هر حالت شکست میخورید. این کار مثل این است که از طراحی کاور یک موسیقی بخواهید برای شما موسیقی آن را بخواند.
یک لوگو ابراز هویت یک شرکت است و چیزهایی را نشان میدهد که برای شرکت مهم بوده و ارزش بسیار بالایی دارد. لوگو شاید یکی از معدودترین موارد یک برند است که با هدف افزایش فروش خلق نشده و علاوه بر نشان دادن هویت برند، مایه غرور آن است.
برای برند شدن باید از سمبل لوگو استفاده کنید (نه نام آن)
شاید با تصور سیب گاز زده، شکل نگرفتن برند اپل در ذهن شما تقریبا غیرممکن است اما آیا واقعا فکر میکنید که کاشت چنین ذهنیتی برای این برند آسان بوده؟
مسلما خیر – اپل برای دستیابی به چنین مرحلهای میبایست به نوعی صاحب اول و آخر این نماد و مفهوم شود. به طوری که حتی دیگر نمادهای مشابه در ذهن عوام با عنوان اپل ظاهر شود. اما القای چنین تاثیری با لوگو در ذهن مخاطب یعنی سرمایه گذاری روی تبلیغ و ترویج لوگوی برند با بودجه های میلیون دلاری!
برای همین است که باید بدانید که برند هایی همچون نایک و اپل قدرت های جادویی ندارند بلکه به دلیل سابقه و اعتبار بالای خود و توانایی نشان دادن خود را در تقریبا همه جا دارند و حالا دیگر شناسایی سمبل لوگوی آنها حتی بدون اسم برند هم کاملا ممکن است.
اما همه شرکت ها و برند ها نمیتوانند از نعمت یک بودجه تبلیغاتی بینهایت لذت ببرند. خصوصا در اوایل راه. برای همین در اینجا مهم نیست که سمبل لوگوی شما چقدر جذاب و مفهومی است؛ چون نباید در هر صورت بدون نام برند از آن استفاده کنید.
لوگو باید حتما سمبل خیلی خاص و یونیکی داشته باشد.
نه لزوما. بسیاری از شرکتهای بزرگ و معروف هیچگونه شکل خاصی به خود نگرفته و تنها با یک تایپ معمولی خلق شدهاند.
هرچند داشتن یک سمبل خاص در خیلی از مواقع میتواند منحصر به برند شده و ساده تر در ذهن مخاطب بماند که اپل، نایک و پپسی نمونه موفقی از این دسته لوگوها هستند. اما در موارد دیگر سمبل تنها یک نشان اضافه و تزئینی بوده که ارزش و مفهوم خاصی را برای مخاطب و برند خلق نمیکند.
در نهایت تنها زمانی باید از سمبل استفاده کنید که میخواهید چیزی خاص و مهم را در لوگو القا کنید. در غیر اینصورت بهتر است به سراغ لوگوهای متنی و لوگوتایپ بروید.
لوگوی شما باید حتما استایل حوزه کاری شما را نمایش دهد.
حس کسل کننده و کلیشهای در لوگو امروزه بخوبی حس میشود. به عنوان مثال نماد خانه/آپارتمان در حوزه املاک یا نماد کره زمین در لوگوهای بازرگانی بیشتر از همیشه به چشم میخورد یا اکثر لوگوهای مربوط به مد و فشن با استایلی نازک پر زرق و برق یا سیاه و سفید هستند.
متاسفانه طراحی لوگو در هر حوزه عرف و قوانین نانوشته خود را دارند که از طراح انتظار میرود آن را چون و چرا دنبال کند. با اینکه داشتن تجربه طراحی لوگو در زمینه های های مختلف همیشه برای طراح مفید است اما باید در نظر داشت که داشتن یک ذهنیت قدیمی و استفاده از ایده های تکراری قرار نیست برای شما لوگویی مبتکرانه بسازد. لوگوی شما باید جسور، غیر منتظره بوده، بتواند یکنواختی ها را بشکند و قوانین جدید خود را وضع کند.
لوگوی شما به هیچ وجه نباید تغییر کند.
با اینکه بسیاری از طراحان ادعای ارائه یک لوگوی “مادام العمر” یا “دائمی” به کارفرما میدهند، انجام اینکار در عمل ممکن نیست! خواه و ناخواه شما نمیتوانید یک لوگوی مادام العمر برای برند خود داشته باشید. لوگو نیز مثل هر چیز دیگری به آخر خط عمر خود خواهد رسید و به طراحی مجدد نیازمند میشود. لوگوی شما نیز هر از چند گاهی باید با مد و ترند روز آپدیت شود یا شاید حتی به طور اساسی تغییر کند.
بازطراحی یا ریدیزاین یک امر طبیعی در ریبیندینگ همه برندهاست. گوگل، اپل، مسترکارت، مک دونالد، کوکاکولا از جمله شرکتهای شناخته شدهای هستند که تا کنون ده ها بار لوگوی خود را ریدیزاین کرده و هر بار آن را به شکلی بهبود دادند. پس نیازی نیست که به دنبال لوگویی دائمی باشید. به جای اینکار سعی کنید سراغ لوگویی را بگیرید که در حال حاضر بتواند بخوبی پاسخگوی نیاز کاربر و برند باشد و فراموش نکنید که برای تقویت و بهبود آن همیشه زمان هست.
پس لوگو باید چگونه باشد؟
یک لوگوی حرفه ای متمایز، ساده و کاربردی بوده و پیام برند را در شفافیت کامل به مخاطب خود القا میکند. پشت هر لوگوی موثر در هر اندازه و رنگی یک مفهوم و معنای خاص قرار دارد.
هر چند شما قبل از طراحی لوگو باید هویت برند خود را یافته و با بکارگیری توفان ذهنی بتوانید ایده خوبی از لوگویی که میخواهید را در ذهن خود شکل دهید.
ناگفته نماند کیفیت و ابتکار عمل لوگو به شما بعنوان کارفرما نیز بستگی دارد. اینکه کسب و کار شما تاکنون چگونه کار کرده و در آینده چه چشم اندازی دارد بسیار مهم است. آیا استارت آپی هستید سعی دارد هویت بصری خود را صاحب شود یا کسب و کاری که به دنبال ریبرندینگ میباشد؟ صراحت شما در پاسخ این سوالات قرار است سرنوشت طراحی لوگوی شما را تعیین کند. پس عجله نکنید و سعی کنید در ساخت یا بازسازی شناسه دیداری برند خود صبر و حوصله به خرج دهید.
چه ایده های خوبی! اینجاست که میتونی طراح حرفه ای و کار بلد را از طراح ناشی تشخیص بدی